elinastradtjack

Senaste inläggen

Av Elina Johansson - 11 januari 2011 20:31

Fick en bok av papps i julklapp som jag tänkte visa upp här.


Boken tar upp, som titeln beskriver, steg för steg hur trädskulpturer tillverkas av ståltråd. Med hjälp av bilder och utförliga texter visas hur vide, ek och vindpinade träd enkelt och med lite god vilja kan framställas. Nämnas ska också att boken är på engelska, dock ingen speciellt svår engelska.


  


Jag har tidigare tillverkat träd i luffarslöjd, vilka ni kan se här, men mina har inte någon fot. Hur man gör en fot eller ”mark” till sina träd finns och en beskrivning på i boken.


Författaren är Sal Villano och boken är utgiven av Xlibris Corporation år 2005.

Bilden är hämtad härifrån. Boken finns bland annat att köpa på bokus.se.


Ha det bra!

/Elina

ANNONS
Av Elina Johansson - 6 januari 2011 18:48

Hallo allihop (:


Här har det visst varit tomt med bloggandet ett tag, betyder dock inte att jag legat på latsidan vad gäller slöjdandet! Har under mellandagarna nu pysslat lite på ett stort projekt med mycket trådar åt alla håll och kanter. Det resulterade i ett sådant här:


      


Bottenfatet är 31cm i diameter, mellersta är 26cm och det översta är 20cm i diameter.

Fatet är gjort med sammanlagt 18 stomtrådar (2mm svartglödgad järntråd), 15 till en början och till det översta fatet sticks ytterligare tre stomtrådar till. Flätningen är gjord i omväxlade vävteknik och spindelnätsteknik med en 0.7mm järntråd. Även den spiral som är virad runt pinnarna i mitten är gjord av 0.7mm järntråd.

        Inspirationen till fatet kommer från två vånings fat som finns hemma hos mor & far, ett i porslin och ett i glas. Har även sett några sådana här fat i luffarslöjd på olika ställen och har länge velat prova att göra ett.


Vill även passa på att önska er en god fortsättning på det nya året! (:

ANNONS
Av Elina Johansson - 26 augusti 2010 20:44

Hallo allihop (:


Har varit väldigt dålig på att uppdatera det senaste, ber om ursäkt! Har inte haft tid och ork mellan allt som ska göras.


Här kommer i alla fall ett inlägg om en häst jag tillverkat nu under sommaren. Detta blev en unghäst som är lite spenslig och inte riktigt har ”vuxit” färdigt än. (Vilket den aldrig kommer göra, för evigt ung!


  


Materialet är 1,5mm svartglödgad järntråd till stomme (syns ej) och 0,7mm svartglödgad järntråd till ”fyllning”, man och svans. 

Även denna häst fick en cementklump som fot så att den står stadigt. 


Ha det bra!

//Elina

Av Elina Johansson - 16 augusti 2010 13:59

Hallo allihop!


Nu är jag tillbaka i Sverige och har kommit i ordning igen. Självklart släpade jag med mig lite tråd upp till Norge och pillade ihop några figurer och ett kakfat, glömde tyvärr ta kort på sakerna.


Den senaste kreationen jag har tillverkat är en vägghäng blockljusstake. Den är gjord med 2mm svartglödgad järntråd som stomme, 0.7mm svartglödgad järntråd till ”spindelväven” vilken också är virad på olika sätt för att bilda ett mönster.


    


Blockljuset är 7.5cm i diameter och själva ljusstaken är drygt 25cm i diameter.


Har länge funderat på att tillverka något sådant här och jag har fått en del förfrågningar på marknader och annat just efter denna typ av ljusstake, gjorde därför slag i saken och letade lite bilder på Internet för att sedan knåpa ihop denhär.


Ha en fortsatt trevlig (och tydligen regning) sensommar!

//Elina

Av Elina Johansson - 27 juli 2010 11:55

Här kommer den lovade uppdateringen av blomsterflickan när hon har fått en cementklump att stå på och en blomma att hålla i, vilken även fungerar som korthållare.


  


      


Materialet är 1.5mm svartglödgad till stommen i figuren och 0.7mm svartglödgad järntråd virad runt stommen. Även blomman är gjord av 1.5mm svartglödgad järntråd och sedan virad med 0.3mm färgad metalltråd.


//Elina

Av Elina Johansson - 20 juli 2010 17:33

Gjorde för några dagar sedan denna sak, ett kakfat på fot med en tillhörande glaskupa. Fick inspirationen till detta fat efter att ha sett några andra kakfat med glaskupa, dock inga som varit tillverkade av luffarslöjd, och sedan arbetat fram en egen och väldigt enkel modell.


  


Själva mönstret på fatet kommer fram genom olika flätningsmetoder med den tunnare tråden.


      


Fatet är ca 30cm högt inklusive glaskupan, 18cm utan och har en diameter på drygt 19cm.


   


Materialet är 2mm svartglödgad järntråd till stomme och 0.7mm svartglödgad järntråd till ”spindelväven”. Har även använt mig av en glaskupa med en diameter på knappt 19cm inköpt på Lagerhouse.


//Elina

Av Elina Johansson - 14 juli 2010 14:43

För några år sedan när min syster fyllde 20 så gjorde jag denna skapelse, en trearmad vas av luffarslöjd. Även denna fick jag inspiration till i boken ”Spännande metalltrådsflätning”(länk) som jag tidigare skrivit om i bloggen.

     


Då järntråden lätt börjar rosta får man vara försiktig när man fyller på vatten i rören. Skulle tråden dock rosta ändå kan man behandla den med linolja. Linoljan tar både bort rosten och ger ett framtida skydd mot rost.


Materialet är 2mm svartglödgad järntråd till stommen och 0.7mm svartglödgad järntråd till ”spindelnätet”. Har även använt tre provrör i glas som vattenbehållare, inköpta på en blomsterhandel.


//Elina

Av Elina Johansson - 9 juli 2010 21:59

Hallo (: 


Har idag varit på den årliga hantverksmässan i Hjo och spatserat runt med mor och mormor. Mest nyfiken var jag förstås på de olika luffarna som jag snabbt letade upp i utställarkatalogen, de var ovanligt många i år och det märks tydligt att trådtjack har blivit populärt.

Alla hade jättefina saker som föll mig mer eller mindre i smaken och har kommit hem med en hel del nya idéer och färsk inspiration som genast ska användas till att skapa nya trådslöjdsalster!


Trevlig helg!

//Elina 

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se