elinastradtjack

Senaste inläggen

Av Elina Johansson - 5 juli 2010 15:38

Spännande metalltrådsflätning


Sitter på landet hemma hos föräldrarna och har många trådtjacksprojekt på gång samtidigt, vilket gör att det tar lång tid att få något helt klart. Därför får det nu bli ännu ett tips på en bok jag tycker är bra.


Även ”Spännande metalltrådsflätning” är en utav mina favoriter vad gäller att få inspiration till nya saker att göra. Boken är skriven av Alice Riisager Rasmussen och är utgiven av förlaget Richters.


Detta är en bok som passar alla från nybörjare till avancerade trådslöjdare och går i början av boken igenom olika flättekniker och hur man börjar ett arbete, beskriver även noggrant vad som behövs till varje sak.


Detta finns det beskrivning av hur man gör i boken:

-         Skålar

-         Ljusstakar

-         Korgar

-         Fat

-         And

-         och betydligt mer..


Det jag saknar i denna bok är att det inte finns någon bakomliggande information om luffare och vad de gjorde. Detta väger den dock upp med väldigt bra steg-för-steg beskrivningar av många roliga saker som går att tillverka. Bland annat så är beskrivningen till den nattljusstake(länk) jag tidigare har visat här i bloggen är tagen från "Spännande metalltrådsflätning".


Tyvärr verkar det som att boken inte går att köpa för tillfället då den är slut på förlaget. Förhoppningsvis trycker de den igen, annars får ni som är intresserade av den försöka leta upp ett begagnat exemplar eller leta på olika bibliotek.


//Elina

ANNONS
Av Elina Johansson - 29 juni 2010 15:32

Hallo (: 


Har varit riktigt dålig med att uppdatera här på bloggen det senaste nu, ber om ursäkt för detta. Har varit på utgrävning och det fina vädret ute lockar så har då haft helt andra saker för mig (: 


Tänkte dock att jag nu skulle visa en annan sorts ljusstake jag brukar göra, en i lite mindre modell och som passar till julgransljus. Den brukar vara populär runt jul, men då de röda tofsarna går att byta ut till något annat, exempelvis små klockor av svart tråd, så blir den lika fin året om.   


(Tyvärr hade jag ingen bättre bild så ni får hålla till godo med denna dåliga)


Den är gjorde med 2mm svartglödgad järntråd som stomme, 0.7mm svartglödgad järntråd till "spindelnätet" och vanligt tjockt, rött garn jag hittade hemma i någon vrå. 


Trevlig sommar!!

//Elina

ANNONS
Av Elina Johansson - 3 juni 2010 15:40

Då det har varit lite tunt med slöjdande ett par veckor på grund av uppsatsinlämnande, fint väder och dåligt Internet så tänkte jag nu att en ny kategori skulle skapas där beskrivningar av diverse böcker inom ämnet kommer att läggas upp.

Då jag, efter en första, endagars introduktion av trådtjack, är självlärd så har böckerna spelat en stor roll för mig. Det är där min inspiration och diverse tips har hämtats.


Tänkte börja med den bok som är min absoluta favorit ”Trådkonster” skriven av Gerd    Mellberg och Sven Axner utgiven av Au©tores förlag.


Detta är en väldigt grundläggande bok där läsaren får en inblick av såväl trådens bakgrund, några utvalda luffares liv och dessutom mängder av tips för att göra arbetet enklare.

Boken är enkelt uppdelad och bara några korta ögonkast på innehållsförteckningen så vet läsaren vart man ska söka sig.

Exempel på några föremål som det finns steg-för-steg beskrivning på i boken är:

-         Visp

-         Diverse ljusstakar i olika svårigheter

-         Sinclairs boja

-         Spindel

-         Skålar

-         Cykel

-         Och mycket, mycket mer..


Mitt favoritkapitel är det där man får följa människor som levt sina liv som ”riktiga” luffare genom att gå runt och sälja sina verk mot att få ett mål mat, sovrum för en natt eller några enstaka kronor. Läsaren får följa Erik Andersson, mer känd som Öland, Tore Bremer och Reinhold Larsson, känd under namnet Kosta-Lasse, på deras resa genom livet och hur de lyckades överleva vardagen.


Boken går att köpa både på Bokus och på Slöjd-Detaljers hemsida.


Ha en fortsatt solig och trevlig dag!

//Elina   

Av Elina Johansson - 20 maj 2010 12:24

Sommaren är här!! :D


Har nu fotat den sista av de fotoramar jag för ett tag sedan tillverkade (kommer dock bli en hel del till framöver, de är ju så roliga att göra :P).

Denna fick bli lite annorlunda med två blommor, liggande format och har inte heller något ställ utan den är gjord för att hängas på väggen.

    


Har som vanligt använt mig av svartglödgad järntråd i dimensionerna: 2mm till stommen, 1mm till spiralen runtom och 0.7mm till att fästa spiralen vid stommen.

Har också använt 0.3mm färgad koppartråd i färgerna turkos och lila till att färglägga blommorna med.


    


Ha en fortsatt bra dag i sommarvädret!

//Elina

Av Elina Johansson - 15 maj 2010 15:31

Nu när arbetet i fält är klart så hoppas jag verkligen att jag får mer tid över till min trådtjack. De timmar vi har haft ledig under de senaste veckorna har jag, såsom många av mina klasskamrater, spenderat sovandes. Jobbigt men fruktansvärt kul har det varit att äntligen få använda sina kunskaper och leka riktig arkeolog för några dagar.


Strax innan vi drog ut i fält kom i alla fall denna lilla trådslöjdsflicka till världen. Tog dock ett tag innan jag fick tummen ur och fotade henne..


  


Helt klar är hon inte då det fattas en fot av cement så att hon kan stå stadigt och även en blomma i form av korthållare som hon ska hålla i sina händer (därav den till synes onödiga tråden som hänger vid hennes ena hand). Detta kan jag dock inte fixa förens ett besök hos mor och far görs så jag kan få tillgång till lite cement.

Efter besök på landet lovar jag en uppdatering här i bloggen om hur slutresultatet blev.


    


Flickan består av 1.5mm svartglödgad järntråd till stommen och sedan 0.7mm svartglödgad järntråd som är virad i många, många varv därom.


Trevlig helg!

//Elina 

Av Elina Johansson - 8 maj 2010 12:48

Hallo (:


Var ett tag sedan jag skrev ett inlägg nu och tyckte det var dags att visa de smycken jag brukar tillverka i luffarslöjd. I det förra inlägget fick ni en förhandstitt på de halssmycken i form av hjärtan som jag skapar och här kommer fler bilder på dem tillsammans med några kors jag knåpade ihop lagom till min konfirmation. 


 

Materialet till hjärtana är 1.1mm silvrig galvaniserad tråd fylld med rocaillepärlor till stommen och 0.3mm silvrig smycketråd till "trasslet", även den dekorerad med rocaillepärlor i olika färger.


Foto: Skribent på BT.

Materialet till korsen är två bitar 2mm svart järntråd som sedan hålls samman av några varv 0.3mm färgad smycketråd. Korsen är ca 6-7cm höga. Ha det bra! 

//Elina

Av Elina Johansson - 3 maj 2010 19:40

Idag hade vi den första grävdagen i skolan, riktigt kul men lite jobbigt (framförallt att vi börjar i Ytterby halv nio i lite drygt en vecka framöver, så går det när man blir lat av att inte ha några lektioner). Dagen har dock bestått av en otrolig mängd med information som har gjort min hjärna helt grötig, ber er därför att förbise eventuella stavfel och konstiga uttryck i följande inlägg ;)

För er som inte vet så läser jag till arkeolog och vi jobbar just nu i fält.


Även jag har insett att hjärtan är en form som säljer bra och tänkte nu att jag skulle visa hur mina fönsterhjärtan ser ut.


   Foto: Skribent på BT.

Som en liten bonus får ni se en glimt av mina smyckeshjärtan på en utav bilderna.


  

Materialet jag använt är 2mm svartglödgad järntråd till stommen och 0.7mm till ”trasslet”. Har även prytt hjärtana med olika sorters pärlor, ca5-8mm stora.


   

Nu tänker jag sova hela långa, härliga kvällen för att vakna pigg och kry till en ny grävdag i morn, jag hoppas ni har en roligare måndagskväll att se fram emot! ;)

//Elina

Av Elina Johansson - 30 april 2010 19:33

Såhär strax innan valborgsfirandet drar igång kommer det här ännu en häst som jag har tillverkat tidigare, denna stegrar sig dock och har lite annorlunda utseende mot den förra.

Även här är det min kära far som har stått för cementklumpen som hästen har som fot (:


Materialet är samma som den skulptur jag tidigare visat är tillverkad i, svartglödgad ståltråd i olika dimensioner.

        

Har fått en del frågor om varför jag jobbar så mycket i den svarta tråden. Tänkte jag skulle besvara den nu så gott jag kan. Jag tycker helt enkelt att den svarta tråden både är snyggast och trevligast att jobba med (:

Jag använder mig endast av del silvriga (galvade) tråden om det är saker som ska användas ute eller i närheten av vatten, detta för att denna tråden inte rostar.


Ha en fortsatt trevlig Valborg allihop!

//Elina

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se